“L’oïda és el primer òrgan sensorial desenvolupat pel fetus i és l’única porta d’accés a l’Univers. Funciona com la dinamo del cervell i del sistema nerviós”. (Dr. A.A. Tomatis).
La tècnica Tomatís afavoreix l’escolta, el llenguatge i la comunicació. Mitjançant l’aparell anomenat “Oïda electrònica” s’ha demostrat que és possible aconseguir una transformació del llenguatge en l’individu i, per aquest camí, arribar a modificar l’actitud psíquica del ser humà.
La finalitat principal d’aquesta tècnica és millorar la possibilitat d’escolta i el desig de comunicació de la persona. Tanmateix els efectes benèfics d’aquesta disciplina s’estenen a molts altres aspectes: es millora l’actitud d’aprenentatge, el rendiment en el treball i la qualitat de la comunicació amb la família, disminueix l’ansietat i l’estrès, millora l’energia vital, equilibra les emocions… En definitiva, augmenta la nostra capacitat de conèixe’ns, de consciència i de conèixer l’espai que ens envolta.
L’oïda, totalment formada des del quart mes de vida intrauterina, serveix de transmissor de tots els sons que és capaç de captar, procedents principalment de la veu materna, i estimula el sistema nerviós per afavorir la “maduració” per tal de permetre un desenvolupament físic normal del llenguatge i la comunicació, així com el caràcter i la personalitat.
Com més capacitat d’escolta tinguem -procés actiu en què la voluntat d’atendre és imperativament necessària- més capacitat de desenvolupament tindrem. És a dir, només podem emetre allò que l’oïda es capaç d’escoltar.